Så byter du däck

Tänk på att bilen ska stå plant innan du börjar. Glöm aldrig att dra åt handbromsen. Du vill inte att bilen ska börja rulla medan du arbetar med den.

Du kan åka till en så kallad ”Gör-det-själv”-verkstad på en närliggande bensinmack. Där kan du hissa upp hela bilen på en gång, vilket brukar underlätta.

Här presenterar vi i några få enkla steg för steg hur du bäst byter däck på din bil:

  1. Börja med att ta bort navkapslarna, var försiktig så att dem inte skadas. Sedan lossar du muttrarna på samtliga däck. Det är enklast och säkrast att lossa på muttrarna innan du hissar upp bilen på domkraften.
  2. Lokalisera den bärande punkten på bilens ram närmast det däck du skall byta. Skulle du bli osäker kan det var bra att kolla i bilens manual – du vill inte skära igenom underredet med domkraften!
  3. Använd domkraften för att hissa upp bilen; cirka en decimeter upp är bra. Ta hellre i överkant vad det gäller höjden över marken, om däcket du byter är punkterat till exempel så är däcket du ska sätta på garanterat större!
  4. Skruva loss muttrarna med fälgkorset. Här är det bra att använda pallbocken så att du får extra stöd utan att förstöra något.
  5. Lyft loss däcket och lägg det i närheten av dig. Om du inte märkt däcket med spritpennan innan så gör det nu. Det är viktigt att ha koll på vilket däck som är vilket
  6. Lyft på det nya däcket. Skruva nu på alla muttrar ordentligt. Ta inte i för hårt så att bilen åker av domkraften. Kom ihåg att det kan vara livsfarligt om bultarna sitter för löst.
  7. Sänk sedan långsamt ner bilen igen.
När du är klar kan med alla fyra däcken är det bra att ta en extra runda runt bilen för att skruva åt lite extra. Allra sist ska navkapslarna på igen.

 

 

Bra däckleverantörer