Kategorier
Verkstad

Byt däck hos en verkstad

Det är viktigt att man byter däcken på sin bil inför varje sommar- och vintersäsong. Att ha bra och högkvalitativa däck kan göra en enorm skillnad för både din bils hållbarhet och säkerhet.

Sommardäck och vinterdäck

Många människor väntar till sista stund med att byta däcken på bilen inför vintern eller sommaren, trots att de vet att det bör göras. Varför är det viktigt att man gör det i tid? För det första så är det en säkerhetsrisk att köra omkring med fel typ av däck och kan leda till en onödig olycka. Om man kör med sommardäck på vintern så har man väldigt dåligt grepp så fort det blir halt.

Det finns två olika typer av vinterdäck. Den ena varianten kallas för dubbdäck och är bra på snö och isigt underlag. Det negativa med dubbdäck är att de sliter hårt på vägarna och lätt slits ut. Den andra varianten av vinterdäck är så kallade friktionsdäck. Dessa har bra grepp på snö men är lite sämre på is. De sliter dock mindre på vägarna och varar längre.

Förbud mellan vissa datum

Det är lag på att använda vinterdäck i Sverige mellan 1 december och 31 mars. Det är även förbjudet att använda dubbdäck mellan 16 april och 30 september, om det inte är vinterväglag. Det klassas som vinterväglag om det finns snö, frost och is på någon del av vägen. När det är dags att byta däck kan du göra det hos en professionell däckverkstad. Dessa finns överallt, så om du till exempel är bosatt i Tumba kan du gå till en däckbyte i Tumba.