Kategorier
Tips

Snabba vägen till ett körkort

Ser man till Stockholm så är trafiken där något som avskräcker många. Det handlar om hetsiga trafikanter – många till antalet – det handlar om relativt svåra vägar och även om cyklister och gångtrafikanter som även de påverkar. Då dessutom kollektivtrafiken i Stockholm är så pass utvecklad så skapar denna kombination ett faktum som innebär att många inte anser sig behöva ett körkort.

Det som är synd med detta är att man därmed går miste om en stor frihet; att kunna sätta sig ensam i en bil och kunna köra exakt var vart man vill innebär att man känner ett oberoende och där man slipper förlita sig på någon annan för att snabbt förflyttas mellan punkt A och punkt B.

Detta är ett av skälen till varför man bör överväga att ta ett körkort och om detta mer handlade om frihet så handlar nästa om något betydligt tråkigare och mer konkret. Det handlar om att man utan ett körkort i dagsläget riskerar att halka utanför arbetsmarknaden och detta oavsett om man bor i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Allt fler arbetsgivare sållar nämligen bort ansökningar där man ser att körkort saknas och det spelar heller ingen roll om jobbet i sig inte nödvändigtvis kräver ett sådant – det handlar om att ansökningarna är så många så att en arbetsgivare måste börja någonstans i sitt urval. En tråkig utveckling naturligtvis men lyckligtvis så är det faktiskt aldrig för sent att ta ett körkort.

Med detta sagt – många ger upp tanken på ett körkort då de passerar 25 år och här spelar brist på tid en stor roll. Man har som 25-åring ofta inte lika mycket tid som en 18-åring och då många förknippar ett körkort med att man måste lägga ner lång tid så ger de per automatik upp. Det behöver man inte göra; det finns andra vägar att gå.

En av de bästa här handlar om intensivkurs för körkort och om vi förklarar lite om hur en sådan fungerar så kan vi ge ett exempel för att illustrera det vi menar. Vi säger här att det är du som som ska genomföra en intensivkurs och att staden där denna äger rum är Stockholm.

Genomför en intensivkurs

Vi säger här att du är 26-år och att du nyligen blivit uppsagd från ditt arbete i Stockholm. Du söker hela tiden nya jobb och kommer sällan längre än till första gallringen – något som du spårar till att du saknar körkort. Detta är något som du verkligen känner att du borde ta – som arbetslös har du tid och då det dessutom kommer att leda till något så anmäler du dig till en intensivkurs, och det behöver inte nödvändigtvis vara i just Stockholm. Vid starten för denna intensivkurs får du en handledare som vid första lektionen går igenom hur din körvana ser ut och därefter – anpassad efter denna – lägger upp ett schema.

Då du helt saknar körvana så kommer denna kurs att vara i tre veckor – hade du haft mer vana av att köra bil så hade tiden blivit mindre – och under denna tid kommer både teori och praktik att varvas. I målbilden din handledare skapat så finns ett teoriprov, en halkbana och själva uppkörningen inbokade och dessa ligger alla efter dessa tre veckor.

Här kommer din intensivkurs att innehålla två stycken körlektioner om dagen och där resten av tiden kommer att innebära att du studerar trafikregler via en dator – allting intensifieras och du kommer verkligen att få en snabb genomgång om hur du ska bete dig i trafiken. Klarar du då detta? Ja, de flesta som anmäler sig till en intensivkurs klarar faktiskt av att efter denna ta sitt körkort och så även du.
En intensivkurs lär – helt enkelt – gamla hundar att sitta.