Kategorier
Tips

Tips för att memorera vägmarkeringar – snabbt

Håller du på att ta körkort? Eller har du kört bil länge, och vill fräscha upp kunskaperna? Vägmarkeringar är ofta självförklarande. Samtidigt finns det kanske fler av dem än vad man tänker på, och det är bra att hålla kolla på dem alla. Speciellt inför ett teoriprov, eller om man ska agera lärare åt en övningskörare.

Det finns ett antal tekniker man kan ta till när man ska lära sig alla vägmarkeringar. Dessa tekniker kan användas för att komma ihåg i princip vad som helst. Det handlar om att studera under optimala former och använda vissa tekniker för att minnas symbolerna så snabbt och effektivt som det bara går. Teknikerna nedan kan användas för att förbättra din studiekapacitet i största allmänhet.

Motionera för att skingra tankarna

Efter att ha studerat ett tag är det lätt att det börjar kännas lite grötigt. Ett enkelt sätt att råda bot på detta är att motionera. Det är inte bara rent fysiskt vi kan gagnas av att anstränga kroppen – utan det är även bra för långtidsminnet och för minnet överlag. Om du märker att det börjar bli svårt att komma ihåg alla vägmarkeringar, är det bara att ta en joggingtur och försöka igen.

Skriv ned

Det här är ett klassiskt trick, som har visat sig fungera utmärkt för många. Att skriva ned det man ska memorera gör det enklare att komma ihåg. Forskning har visat att det är effektivare jämfört med att bara läsa, till exempel.

En annan studie har visat att elever som för anteckningar med papper och penna minns bättre än de studenter som skrivit ned på datorn.

Studera på eftermiddagen

Att studera på eftermiddagen är bäst, har viss forskning visat. Det är inte ovanligt att man känner att man är bäst på morgon eller kväll, men en studie har alltså visat att det bästa för långtidsminnet är att jobba på eftermiddagen, jämfört med andra tider på dygnet.

Koppla ihop nya vägmarkeringar med saker du redan känner till

En välkänd teknik för att minnas nya saker är att koppla ihop dem med saker du redan känner till. Säg till exempel att du lär dig om Romeo och Julia – du kommer då troligtvis att associera det du lär dig med saker du redan känner till om Shakespeare eller den historiska period som pjäsen utspelar sig i.

När du lär dig nya vägmarkeringar kan du försöka göra den här associationen också. Koppla ihop nytt med gammalt, helt enkelt. Vilka associationer som kan göras är personligt, och beror givetvis på vad man har för tidigare erfarenheter och kunskaper.

Undvik multitasking

Nu för tiden är det lätt att man kollar mailinkorgen stup i kvarten, eller kollar en notis från Facebook på telefonen, samtidigt som man håller på med någonting annat. Se till att undvika detta, och fokusera helt på det du ska göra. Visst finns det situationer där multitasking kan vara av godo – men generellt är det bättre att undvika detta när du snabbt ska lära dig vägmarkeringar och annan fakta.